Medikal Estetik
Medikal Estetik Nedir? Avantajları Nelerdir?
Medikal Estetik, herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yaşlanmaya bağlı belirtilerin giderilmesine ve gerektiğinde ihtiyaç duyulan bölgelerde şekillendirme de yapılmasına olanak tanımaktadır. Son dönemde oldukça popüler bir hale gelen medikal estetik uygulamaları ile konforlu bir şekilde gençleşmek mümkün hale gelmektedir.
Medikal Estetik Nedir?
Yılların etkisi ile kişinin cildi eski eski görünümünü kaybederek deforme olmaktadır. Meydana gelen bu estetik deformasyondan kurtularak cildin eski görünümüne kavuşması ve sağlığını yeniden kazanması için günümüzde pek çok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden biri de medikal estetiktir. Özellikle son dönemlerde tercih edilen medikal estetik ile derin kesilere gerek kalmadan ciltte rahatsızlık duyulan estetik bozukluklar konforlu bir şekilde giderilebilmektedir. Medikal estetik sadece mevcut estetik deformasyonları ortadan kalmaz, ileride oluşabilecek yıpranmaların da önüne geçer.
Medikal Estetiğin Avantajları Nelerdir?
Medikal estetik, cerrahi müdahaleye gerek kalmadığı için pek çok konuda ciddi avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlardan bazıları;
- İyileşme sürecini uzatan ameliyatlara gerek duymaması,
- Gerçekleştirilen tedavi sonrası hastanın kısa süre içerisinde iyileşerek gündelik hayata dönebilmesi,
- Yapılan estetik uygulamanın başarılı olma ihtimali oldukça yüksek olması,
- Tedavi süreci kısa, enfeksiyon riski düşük olmasıdır.
Medikal Estetiğin Çözüm Sağladığı Sorunlar Nelerdir?
Medikal estetik, kişinin rahatsızlık duyduğu pek çok estetik bozuklukların tedavisinde ve hayal ettiği vücuda kavuşma konusunda en ideal çözüm yollarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi sağladığı sorunlar arasında;
- Yüz ve boyun bölgesinde yer alan sarkmalar,
- Bölgesel yağlanma,
- Bölgesel zayıflama,
- Ciltte yer alan renk düzensizlikleri,
- Yüzde yer alan kırışıklıkların giderilmesi,
- Cildin yenilenmesi,
- Yüz germe,
- Saç dökülmesi,
- Geniş gözenekler,
- Güneş ve doğum lekeleri sayılabilir.
Medikal Estetik Uygulamaları Nelerdir?
Ameliyatsız gerçekleştirilen medikal estetik uygulamaları, cerrahi girişimde alınan başarılı sonuçlar düzeyinde etkili olmaktadır. Medikal estetik uygulamalarında daha çok Botoks, dolgu ve mezoterapi gibi işlemler popüler olsa da daha birçok sorunun tedavisinde etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak medikal estetik uygulamalarına bakacak olursak;
- Botoks
Son dönemlerde en çok tercih edilen uygulamalardan başında botoks gelmektedir. Özellikle yüz bölgesinde yer alan kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olan botoks; daha çok alın, göz ve dudak çevresinde etkili olmaktadır. Botoks, yaklaşık 10-15 dakika içerisinde uygulanabilen oldukça kolay bir yöntemdir. Uygulandığı andan itibaren 6 ay boyunca etkisini devam ettiren botoksun 6 aylık periyotlarda yenilenmesi gerekmektedir.
Botoksun uygulama alanlarından biri de terleme sorunlarıdır. Daha çok koltuk altına uygulanan bu tedavi ayrıca el ve ayaklar gibi terlemenin yoğun olduğu bölgelere de uygulanabilmektedir.
Botoksun uygulama alanlarından bir diğeri de masseter kaslara uygulanan yöntemdir. Masseter kaslar, çenenin iki yanında bulunan kaslardır. Bu kasların zamanla genişlemesiyle yüz, kare şeklini almaya başlamaktadır. Masseter botoks ile yüzde oluşan bu kare şeklin önüne geçmek ve yüzün oval şeklini koruması amaçlanmaktadır.
- Dolgu
Yaşlanmayla beraber gelen ciddi estetik problemlerden biri de sarkma sorunudur. Dolgu uygulamaları ile sarkan bölgelerin doldurularak sarkan bölgenin tekrar eski dolgun görünümünü alması sağlanmaktadır. Dolgu, birçok bölge için etkin olarak kullanılabilen uygulamalardan biridir. Tedavi amaçlı kullanıldığı bölgelere bakacak olursak;
Dudak Dolgusu: Kişinin yaş almasıyla beraber dudaklarında incelme görülmesi sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu durum kimileri için rahatsız edici olduğundan dolayı dolgu uygulamalarına başvurulmaktadır. Dudak dolgusu, dudağın içine enjekte edilerek dudağın tekrar dolgun bir hal almasını sağlayan ve hızlı etki eden bir yöntemdir.
Çene Dolgusu: Çene dolgusu özellikle çene yapısı geride olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Uygulanacak tedavi ile kişinin çene yapısının tekrar oval hale getirilmesi ve çenenin yüze uygun bir hale getirilmesi için uygulanmaktadır.
Alın Dolgusu: Alın bölgesine uygulanan dolgu uygulamaları genellikle bu bölgede yaşa bağlı olarak gelişen çizgilerden kurtulmak amacıyla yapılmaktadır.
Burun Dolgusu: Burun dolgusu genellikle cerrahi işlem yaptırmak istemeyen ve burun görüntüsünden rahatsız olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Dolgu işlemiyle burun, istenilen görünüme kavuşmaktadır.
Elmacık Kemiği Dolgusu: Özellikle elmacık kemiği belirgin olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Gerçekleştirilen dolgu işlemi ile belirgin hale gelen elmacık kemiği, kişinin daha genç görülmesine olanak tanımaktadır.
- Mezoterapi
Mezoterapi, canlılığını yitiren cildin ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin cilde enjekte edilmesi ile gerçekleştirilen işlemdir. Mezoterapinin uygulama alanı olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de saç mezoterapisidir. Saçı besleyen vitamin ve minerallerin deriye enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Saç mezoterapisiyle saç kökleri beslenerek dökülme azalır, saç telleri kalınlaşarak daha sağlıklı ve canlı bir yapıya kavuşur.
Mezoterapinin uygulamaları göz altı çevresinde de etkin tedaviler sağlamaktadır. Özellikle kırışıklık, morluk ve torbalanmanın olduğu bölgeye göz altı mezoterapisi enjekte edilerek belirli aralıklarla tekrarlanması sağlanır. Bu uygulama ile göz altı çevresindeki sorunlarda belirgin bir iyileşme görülmektedir.
Birçok alanda etkin tedaviler sağlayan mezoterapinin en yoğun kullanımı ise cildi gençleştirme üzerinedir. Bu yöntem için en çok kullanılan yöntem ise Paris Işıltısı’dır. Paris Işıltısı ile;
- Ciltte yer alan hücrelerin yenilenmesi sağlanır,
- Cildi parlatarak doğal ışıltı sağlar,
- Cildin mat, cansız, yorgun ve donuk görünümünü giderir,
- İnce kırışıklıkları azaltır,
- Cildi nemlendirir,
- Ciltte yer alan gözeneklerin giderilmesi sağlanır.
- Fonksiyonel Karbondioksit Lazer
Son dönemlerde tercih edilme sıklığı artan fonksiyonel karbondioksit lazer uygulaması, cildin üst ve orta tabakalarına etki ederek cilt sorunlarına dair birçok problemin çözümünde kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan en güçlü lazer teknolojisi olan karbondioksit lazer, cilt üzerinde tedavi edici gücünün fazla olması ve komplikasyon riskinin oldukça düşük olması bakımından da ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Cilt yenileme amacı ile kullanılan bu teknoloji, tedavi sırasında kolajen oluşumunu tetiklemesi bakımından da önemlidir. Karbondioksit lazer uygulamasının tedavi ettiği cilt sorunları arasında şunlar sayılabilir:
- Ciltte yer alan ince ve derin kırışıklıkların giderilmesi,
- Sivilce izlerinin yok edilmesi,
- Geniş gözeneklerin kapatılması,
- Ciltte yer alan çatlakların iyileştirilmesi,
- Yara yanık izlerinin giderilmesi,
- Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri gibi izlerin giderilmesi.
- Lazer Epilasyon
Lazer epilasyon, vücutta yer alan istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlayan yöntemlerden biridir. Cerrahi bir işleme gerek kalmadan vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen lazer epilasyon, geleneksel yöntemlere göre daha acısız ve daha kalıcı çözümler sunmaktadır. Lazer epilasyon yaptıracak kişilerin kıl yapısı incelenerek toplam kaç seans uygulanacağına karar verilmektedir. Bu seanslar tamamlandığında tüylenme sorunu tamamen ortadan kalkmaktadır. Çünkü lazer epilasyon, deri altında yer alan kıl köklerini yakarak tekrar büyümesini engellemektedir.
- PRP
PRP, kişinin kendisinden alınan kanın antrifüj işlemi ile plazmasından ayrılması ve tedavisi istenen bölgeye tekrar enjekte edilmesi ile uygulanmaktadır. Bu yöntemle hasar görmüş dokuların yenilenmesine ve hücrelerin sağlıklı bir şekilde yeniden büyümesine yardımcı olunmaktadır. Bunun yanında tedavide kişinin kendi kanı kullanıldığı için komplikasyon riski de en alt seviyede seyretmektedir. Birçok hastalıkta etkin tedavi sağlayan PRP uygulaması, medikal estetik alanında da en çok tercih edilen yollardan biridir. PRP tedavisinin kullanım alanları arasında:
- Saç dökülmesi,
- Cilt gençleştirme,
- Sivilce lekeleri,
- Yüzde yer alan kırışıklıklar,
- Boyun, kol ve bacakların iç kısımlarında yer alan sarkmalar gibi birçok estetik problem yer almaktadır.
- Kök Hücre
Kök hücre tedavisindeki temel amaç belirli bölgelerde eksilmiş olan hücre sayısını tekrar artırarak o bölgeye canlılık kazandırmaktır. Bu uygulama özellikle son yıllarda ciltte yer alan yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmada en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Uygulanan tedavi ile yüzdeki kan akışı canlandırılarak kolajen üretimi artırılmaktadır. Akışı hızlanan kan ve artan kolajen seviyesi ile kişinin cildinde gözle görülür bir gençleşme ortaya çıkmaktadır. Kök hücre tedavisinin cilt üzerindeki etkilerinden bazıları
- Ciltte yer alan lekeleri yok eder,
- Cildi sıkılaştırarak daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır,
- İnce ve derin yapılı kırışıklıkları azaltır,
- Kolajen üretimine katkı sağlayarak daha canlı bir görünüm sağlar.
- Bölgesel İncelme
Yanlış beslenme düzeni, genetik yatkınlık ve daha birçok faktör kilo almamıza neden olmaktadır. Alınan bu kilolar, zamanla vücut üzerinde ciddi yağlanmaya neden olmakta ve estetik olarak kötü bir görüntüye sebebiyet vermektedir. Sağlık açısından son derece sakıncalı olan bu yağlanma, zamanla kişinin kendini psikolojik olarak da kötü hissetmesine neden olmaktadır.
Fazla kilo ile gelen yağlanma sorununu günümüzde teknolojinin de yardımıyla ortadan kaldırmak artık daha da mümkün hale gelmektedir. Kadınlarda göbek erkeklerde ise bel kısmında yoğunlaşan yağların yakımı için pek çok alternatif bulunmaktadır. Bu yöntemlerle beraber kişinin vücudunda biriken yağlardan kurtularak vücudunda incelme meydana gelmesinin ve kendini daha iyi hissedebilmesinin yolu açılmaktadır. Bölgesel incelmede kullanılan alternatif yollardan bazıları şunlardır:
Pasif Jimnastik: Pasif jimnastik, vücudumuzda yer alan kasları çeşitli cihazlarla güçlendirmeye ya da zayıflatmaya yarayan yöntemdir. Özellikle cerrahi işlemlerle ya da uygulanan diyetlerle hızlı kilo verme sonucu oluşan sarkmaların önüne geçerek vücudun daha sıkı bir hal almasını sağlamaktadır. Pasif jimnastiğin kişinin kilo vermesine yardımcı olmadığını da unutmamak gerekir. Ağırlıklı olarak vücudun incelmesine katkı sağlayarak daha fit bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Lenf Drenaj: Lenf drenaj, özel cihazlarla vücuda masaj yapma sonucu lenf dolaşımının daha fazla aktif hale gelmesini sağlayan bir yöntemdir. Özellikle damarlarda fazla birikmiş olan sıvının atılmasına yardımcı olan lenf drenaj, başarısı kanıtlanmış olan bir yöntemdir. Bu yöntemle düzene giren lenf dolaşımı, vücutta yer alan toksin ve ödemlerden kurtulmaya ve bunun sonucunda da ağrı sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Genel olarak lenf drenajın faydaları arasında şunlar sayılabilir:
- Vücutta yer alan ödemlerin ve şişliklerin giderilmesini sağlar,
- Selülitleri ortadan kaldırır,
- Vücutta birikmiş olan toksinlerin atılmasını sağlar,
- Kolajen üretimini hareketlendirdiğinden dolayı cildin daha genç görünmesini sağlar,
- Uyku sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
G5 Masajı: G5 masajı, kendi ismini taşıyan bir alet yardımı ile yapılmaktadır. G5 masajı ile hızlı titreşim dalgalarından yararlanılarak bölgesel incelme sağlanmaktadır. G5 masajının fayda sağladığı tek problem bölgesel incelme değildir. Birçok soruna etkili bir çözüm yolu olan G5 masajının diğer faydaları arasında şunlar sayılabilir:
- Selülitlerin azaltılmasını sağlayarak yeni selülitlerin oluşumunu da engeller.
- Vücudun belli bölgelerinde fazla birikmiş olan yağları yakarak bölgesel incelme sağlar,
- Kolajen üretimini tetikleyerek cildin daha genç bir görünüme kavuşmasını sağlar,
- Vücutta yer alan kasların güçlenmesini sağlayarak daha zinde hissetmeyi sağlar,
- Vücutta birikmiş olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur,
- Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.