Akciğer sönmesi, akciğerin dışında göğüs kafesinin ise içinde hava birikmesi sonucu akciğerin sönmesi-çökmesidir.
Akciğer sönmesi, akciğerin dışında göğüs kafesinin ise içinde hava birikmesi sonucu akciğerin sönmesi-çökmesidir. Seviyesine göre hayati bir risk oluşturan hastalık hakkında Kağıthane Kızılay Hastanesi Göğüs Hastalıkları doktorlarımız detaylı bilgiler verdi.
Pnömotoraks akciğerin sönmesi-çökmesidir. Akciğer ve göğüs duvarı arasındaki boşluğa hava sızması ile oluşur. Bu hava akciğere baskı yaparak çökmesine neden olur. Primer ve sekonder diye ayırırız. Genellikle akciğer üzerinde blep ve bül dediğimiz baloncukların patlaması ile oluşur.
Hastalık tanısı konulmadan önce hastanın göstermiş olduğu bazı belirtiler, kişide akciğer sönmesi olduğuna işaret etmektedir. Bu belirtiler arasında şunlar sayılabilir:
Akciğer sönmesi tedavilerinde hastaya uygulanacak tedavi yöntemi, hastalığın seviyesine göre değişmektedir.
Düşük seviyeli sönmelerde hasta, doktor gözetiminde tutulur ve akciğerde birikmiş olan havanın kendi kendine dağılması beklenir. Takip sırasında akciğerde yer alan havanın artması ya da azalması durumuna göre tedavi yöntemi değiştirilebilir.
Sönme çok fazla ise tüp takılması gerekir. Lokal anestezi altında uygun kaburga arasından plastik bir tüp takılır. Tüp göğüs duvarına dikiş ile sabitlenir ve tüpün diğer ucu su altına konarak hava çıkışı sağlanır. Düzenli akciğer grafileri çekilerek akciğerin yeniden şişip havalanması takip edilir. Sönen akciğer tamamen şiştiğinde de tüp çıkartılır. Böylece akciğer zarında biriken hava boşaltılarak akciğerlerin yeniden şişip havalanması sağlanmaya çalışılır.
Akciğer sönmesi, hastalığın büyüklüğüne göre hayati bir risk oluşturabilmektedir. Bundan dolayı hastanın tedavi sonrasında da günlük hayatında dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar genel olarak şu şekilde söylenebilir: