Aşılar bağışıklık sistemini uyararak hastalık yapabilecek özellikte olan bakteri ve virüsleri özel yöntemlerle zayıflatarak hastalık yapmayacak ama vücuda verildiğinde antikor dediğimiz koruyucu bir maddeyi oluşturabilecek özellikte biyolojik ürünlerdir.
Aşı hastalık yapıcı özellikleri zayıflatılmış ama bağışıklık sistemini uyarıcı özelliği bulunan bakteri-virüs proteinidir.
Aşı Nasıl Etki Eder?
Aşılar değişik yollardan vücuda verildiğinde; bağışıklık sistemi, bakteri ve virüslere karşı antikor dediğimiz savunma elemanlarını üretir ve hafıza sistemine kaydeder. Daha sonra aynı antijen ile tekrar karşılaştığında hızla antikorlarını oluşturur ve mikropları yok eder.
Aşılar Hangi Hastalıklardan Korur?
Aşının zamanında yapılmasının önemi nedir? Geç kalınsa bir sorun teşkil eder mi?
Aşıları olan hastalıkların birçoğu son derece tehlikeli ve ölümcül olabilen ve tedavileri de zor hastalıklardır. Zamanında ve düzenli yapılan aşılar bütün bu hastalıkları önleyecek ve koruyacaktır.Aşılar hastalıkların özellikle daha sık görüldüğü yaş gruplarında yapılmalıdır. Geç kalındığı zaman önceden koruma olmadığından vücutta bulaşıcı hastalıklar daha çok durur ve komplikasyon dediğimiz yan hastalıklar sık görülür, ağır ve tehlikeli seyreder.
Hangi Aşı Ne Zaman Uygulanmalı
Aşı Takviminde bulunan aşılar;
NOT: AŞI TAKVİMİ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. LÜTFEN ÖNCE DOKTORUNUZA DANIŞINIZ…