Diyabet; pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi, ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.
Diyabet; pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi, ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Tip 1 diyabette insülin pankreas tarafından salgılanmıyordur. Tip 2 diyabette ise hormona karşı duyarsızlık sebebiyle dokularda işe yaramaması söz konusudur. Her iki hastalık da günümüzde tedavisi olan ilaç, diyet ve egzersiz programlarıyla kontrol altında tutulabilen hastalıklardır. Her iki grup hasta da kontrollerini düzenli yaptırmalı, sağlıklı yaşam koşullarına dikkat etmelidir.
Diyabet birçok hastalığa sebep olabilir, bu hastalıkların da komplikasyonları eklendiğinde hastanın yaşam kalitesini ve bedensel bütünlüğünü bozabilir. Doktor kontrolünde yapılan tedaviyle, diyabet ve sebep olduğu hastalıklar önlenebilir ya da etkileri azaltılabilir.
Diyabetin yol açtığı hastalıklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Kendini her zaman belirtilerle göstermeyen tip 1 diyabetin belirtileri;
Tip 2 diyabetin belirtileri genellikle yavaş gelişir ve hasta uzun süre kendisinde tip 2 diyabet olduğunu fark etmeden hayatına devam edebilir.
Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamak yani kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir.
Düzenli kontrol ve dengeli beslenme sayesinde sağlıklı bir yaşam elde edebilirsiniz!
İç Hastalıkları doktorlarımızdan bilgi ve randevu almak istiyorsanız 168 numaralı Çağrı Merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Siz yeter ki iyi olun!