Doğum şekli şüphesiz anne adayının hayatının en eşsiz deneyimlerden biridir. Ancak 40 haftalık uzun bir süreci keyifle geçirmek ve bu dönemde hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için gebeliği adım adım takip edip, doktorunuzla doğum şekline karar vermeniz daha iyi olabilir.
Anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan birisi doğum türleridir. Özellikle ilk süreçten itibaren gündeme gelen doğum türü için erkenden karar vermek yerine gebeliğin takip edilmesi daha iyi olabilir. Gebeliğin bütün sürecini adım adım takip ederek doktorunuzla birlikte doğum sürecine karar verilmesi de daha sağlıklı olacaktır.
Normal Doğum
Bütün doğum süreçleri arasından en az müdahale ile yani doğal şekilde gerçekleşen doğum türüdür. Literatürde “vajinal doğum” olarak da adlandırılan normal doğum bebeğin anne adayının vajinal kanalından doğal yollarla çıkarak dünyaya gelmesidir.
En çok bilinen ve uygulanan doğum yöntemi olan normal doğum 3 aşamadan meydana gelir. Sancı ile rahmin açılması ile başlar, anne adayının ıkınma ile bebeği dünyaya getirmesi ile devam eder ve son aşamada plesenta ile bebeğin anneden ayrılmasıyla tamamlanır.
Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?
Normal Doğumun anne açısından en büyük avantajı, annenin kısa bir süre içerisinde toparlanarak sosyal hayatına geri dönmesi ve hastanede kalış süresinin kısalmasıdır. Ayrıca sezaryen ameliyatlarda görülme ihtimali olan enfeksiyon, kanama, bağırsak yaralanmaları gibi durumların ‘Normal Doğum’da görülme ihtimali daha düşüktür.
Sezaryen Doğum
Anne adayının karın bölgesinin cerrahi müdahale ile açılması ve bebeğin dışarı çıkarılması ile sonuçlanan sezaryen doğum, vajinal doğumun güvenli olmadığı durumda doktorlar tarafından tercih edilen doğum yöntemidir.
Planlı olarak yapılan doğrum türü olarak da bilinen sezaryen, bebekten ya da anneden kaynaklı oluşabilecek risk durumlarında doğumun güvenle tamamlanabilmesi için aniden de başvurulabilir. Normal doğuma göre daha acısız gerçekleştirilen sezaryen, çoğul gebelik ve gebelik yaşının artması durumlarında daha sık tercih edilmektedir.
Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Uygulanır?
Sezaryen doğum, kimi zaman anne ve bebek sağlığının olumsuz etkileneceği durumlar göz önüne alınarak alınabileceği gibi normal doğum sırasında da sezaryene karar verilebilir. Sezaryeni gerektiren durumlar genel olarak şunlardır:
Suda Doğum
Alternatif bir doğum yöntemi olan suda doğum bebeğin suyun altında dünyaya getirilmesidir.
Birçok ülkede uygulanan ve son yıllarda da Türkiye’de de uygulanan doğum yöntemlerinden biridir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda doğum evrelerinin ilki için oldukça sağlıklı olan ve yan etkisi bulunmayan suda doğum, doğum ağrılarının sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlayan doğal bir yöntemdir.
Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?
Epidural Doğum (Prenses Doğum)
Adını sıkça duymaya başladığımız epidural doğum yöntemi, halk arasında ‘ağrısız doğum’ ya da ‘prenses doğum’ olarak adlandırılmaktadır.
Epidural doğum; omuriliğin etrafında yer alan epidural zarın altındaki katatere aralıklı olarak verilen ağrı kesici ile gerçekleştirilir.
Epidural Doğumun Avantajları Nelerdir?
Epidural Doğum Kimlere Uygulanmaz?