Kolonoskopi; ucunda soğuk ışık kaynağı olan yani vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen, video kameralı esnek bir görüntüleme cihazıdır. Çapı yaklaşık 15-20 milimetre (yaklaşık bir insan parmağı kalınlığında) arasında, uzunluğu ise 140-160 santimetre civarındadır. Cihazın en uç kısmında ışık kaynağı ve video kamera dışında bulunduğu ortamdaki sıvı artıkları aspire edecek bir aspirasyon kanalı ve ayrıca dışarıdan hava vermeyi sağlayan bir hava kanalı mevcuttur. Gerektiğinde kolon içerisine bir miktar gaz vererek kolon yapışık ise açılır. Kolonoskopi işlemi makattan bağlayarak yapılan bir muayenedir.
Bağırsakla ilgili şikayetlerin veya bulguların incelenmesinde kullanılan bu yöntem, aynı zamanda kolon ve rektum kanseri taramalarında da kullanılır.
Kolonoskopi Kimlere Yapılır?
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Kolonoskopinin yapılacağı gün işlemden sonra rahat edebilmek için bol ve beli rahat kıyafetler giyilmesi önerilir. Kolonoskopiye başlamadan önce hastaya sakinleşmesi için ilaç ve ağrı kesici uygulanır. Hasta muayene masasına yan yatırılıp dizleri göğsüne doğru çekilerek kolonoskopi pozisyonu sağlanır. Kolonoskopi pozisyonunun alınmasının ardından doktor makata kolonoskopu yerleştirir. Görüntünün daha net elde edilebilmesi için doktor bağırsaklara bir miktar hava verebilir. Bu şekilde bağırsağı şişirir ve kolonoskopun görüntü alışını kolaylaştırır. Herhangi bir anormal bölge not edilirse, kolonoskop üzerindeki özel bir aletle bir biyopsi yapılır.
Elde edilen görüntüler kaydedilip işlem bittiğinde, doktor kolonoskopu çıkarır.
Kolonoskopinin Faydaları Nelerdir?
Kolonoskopi İşleminin Riskleri Var mıdır?
Kolonoskopi, genel olarak bu isin eğitimini alan gastroenteroloji uzmanlarının ellerinde güvenli, konforlu, tanısal ve tedavi edici bir uygulamadır. Kolonoskopide anestezi uygulanan vakalarda gün içerisinde imza atılması gereken önemli islerin yapılmaması, yaklaşık 6-12 saat araba kullanılmaması, emziren vakaların 24 saat bebeklerini emzirmemeleri gerektiği akılda tutulmalıdır.