Şişmanlık, vücudun yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak tanımlanır.
Vücut ağırlığının olması gerekenin %20 üzerine çıkması; hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet(şeker) hastalığı gibi kronik hastalık oluşma riskini artırır. Şişmanlığın oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler (aşırı besin alımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel hareketin yetersiz olması gibi) etkilidir. Şişmanlamaya yol açan temel faktör; besinlerle alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasıdır.
Zayıflama programları; diyetisyen kontrolünde yapılan diyet + beslenme eğitimi + davranış değişikliği tedavisi + egzersizin birlikte kullanıldığı kombine tedaviler şeklinde olmalıdır. Zayıflama programıyla erişilen ağırlığın sürdürülmesinde davranış değişikliği önemli rol oynar. Doğru zayıflama programı ile birey yedikleriyle aldığı enerjiyi, harcadığı enerjiye uygun duruma getirme bilincini kazanır ve böylece bireyde ulaşılan hedef ağırlığın yaşam boyu korunması sağlanır.
Sağlıklı olarak kilo vermek için beslenme alışkanlıklarımızda nasıl değişiklikler yapabiliriz?